Farmacia naturii: stupul si produsele apicole

Inca de mici suntem invatati ca mierea este foarte buna pentru sanatatea noastra si pentru imunitate. Ne este recomandat de parinti si bunici sa o folosim in ceaiuri, in prajituri, ca substituent al zaharului si chiar sa o mancam goala. Cu toate acestea, putini oameni cunosc propietatile celorlalte produse ale stupului: propolisul, pastura si polenul crud.

Propolisul

Propolisul il gasim comercializat si utilzat in foarte multe forme, precum propolisul brut, tinctura de propolis, extract gras de propolis si extract moale de propolis. Indiferent de forma in care il utilizam si il administram, propolisul are o valoare terapeutica foarte mare si este considerat unul dintre cele mai puternice medicamente oferite de natura.

In urma studiilor moderne, s-a demosntrat ca propolisul distruge 21 tipuri de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 de tipuri de virusuri, inclusiv varietatile si tulpinele acestora. Avand acest efect, nu este de mirare ca propolisul a devenit un scut de protectie si reparatie folosit atat de albine cat si de oameni, inca din cele mai vechi timpuri. La om, s-a demonstrat ca propolisul este eficent in peste 200 de afectiuni, de la cele interne pana la afectiuni externe ale pielii si a ranilor deschise.

Pastura

Cel mai putin cunoscut produs al stupului este pastura. Intre apicultori ea este cunoscuta si drept painea albinelor. La fel cum noi, oamenii, gatim mancare speciala pentru copii nostri, la fel si albinele gatesc aceasta pastura pentru puii lor. Pastura este o combinatie de polen, miere si substante hranitoare adaugate de albine care este gatita direct in stup.

Fata de polen, pastura este mai bogata in zaharuri, vitamina K, alte enzime si aminoacizi. Datorita zaharurilor prezente natural, aceasta este foarte usor de pastrat pe o perioada indelungata, de pana la 17 ani.

Dintr-o perspectiva terapeutica, consumul de pastura reduce oboseala, regleaza tractul digestiv, regenereaza ficatul si actioneaza in problemele colonului.

Polenul crud

Florile creaza polenul pentru a se reproduce. Din acest motiv, polenul creat de flori contine acizi nucleici care ajuta la crearea si regenerarea vietii. Acesta este unul dintre motivele pentru care, in trecut s-a demonstat ca apicultorii care consumau polen crud in fiecare dimineata, traiau pana la 125 de ani.

Pe langa cresterea longevitatii, polenul crud are efecte terapeutice si in curatarea, protejarea si refacerea florei intestinale, precum si in cresterea imunitatii, asemeni oricarui produs apicol.

Acum ca ati descoperit si celelalte produse ale stupului, dincolo de miere, va invitam sa le incercati si dumneavoastra si sa va bucurati de cea mai puternica farmacie a naturii.